I planlægningen af solenergianlæg bør indgå konkret vurdering og afvejning af anlæggets placering ift. fordele og ulemper.
Planlægning for placering af solenergianlæg
Planloven indeholder ikke et specifikt krav om fastsættelse af retningslinjer og udpegning af områder til placering af solenergianlæg generelt, men der er krav om, at kommuneplanerne indeholder retningslinjer for beliggenhed af tekniske anlæg.
Kommunerne kan vælge at fastsætte retningslinjer og foretage udpegning af lokaliseringsområder for solenergianlæg således, at interesserede kan se, hvor i kommunen det umiddelbart vil være muligt at placere solenergianlæg.
I forlængelse af den politiske aftale fra juni 2022 om opfølgning på evaluering af planloven er nu udstedt bekendtgørelse nr. 440 af 3. maj 2024 om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land. Bekendtgørelsen trådte i kraft den 1. juni 2024.
Du kan læse mere om bekendtgørelsen her.
Vejledning i høring
Plan- og Landdistriktsstyrelsen har haft et udkast til vejledning om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land i offentlig høring.
Læs vores nyhed om dette
Styrelsen bearbejder nu høringssvarene og vejledningen forventes offentliggjort inden udgangen af 2024.
Vejledningen har til formål at hjælpe både kommunerne og solcelleopstillerne med at tage alle relevante forhold i betragtning, når de vil planlægge solcelleanlæg i det åbne land. Derfor beskriver vejledningen med bidrag fra de relevante myndigheder en lang række temaer. Det er bl.a. de særlige regler i kystnærhedszonen, retningslinjer i kommuneplanen, beskyttelse af nabointeresser, hensyn til energiforsyning, natur, landskab, jordbrugsmæssige interesser og brug af lavbundsarealer.