I kommunens varmeplan fastlægges områder, der forventes at blive fjernvarmeforsynet (kollektiv varmeforsyning), herunder en forventet tidshorisont herfor, samt områder, der fremover forventes individuelt forsynet med vedvarende energi (ingen kollektiv varmeforsyning).
Hvert delområde eller del-etape i varmeplanen registreres i Plandata.dk under temaet ”varmeplansområder” med enten ”fjernvarme” eller ”individuel varmeforsyning” som valgt forsyningsform og med en angivelse af forventet tidshorisont for de områder, der forventes fjernvarmeforsynet.
Områder, der ikke er medtaget i varmeplanen, skal ikke registreres under temaet "varmeplansområder" i Plandata.dk, da disse netop ikke er medtaget i varmeplanen.
Varmeplanen vil skulle realiseres ved godkendelse af konkrete projektforslag, før varmeplansområderne kan udlægges til fjernvarme, og det pågældende fjernvarmeselskab bliver pålagt en forsyningsret og en forsyningspligt.
1.1 Baggrund for indberetning af varmeplaner
Energistyrelsen er ressortmyndighed for den kollektive varmeforsyning, mens kommunerne er administrativ myndighed. Kommunerne pålægges via cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse at registrere oplysninger om godkendte varmeplaner i Plandata.dk. Herudover er kommunerne via projektbekendtgørelsen pålagt at indberette oplysninger om godkendte varmeforsyningsprojekter, der indebærer en ændring af områdeafgrænsningen, i Plandata.dk. Disse godkendte varmeforsyningsprojekter skal indberettes i Plandata.dk som ”Varmeforsyningsplaner: Forsyningsområde”.
Af cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse følger det, at kommunalbestyrelsen inden udgangen af 2022 – i samarbejde med relevante lokale parter - skal udarbejde og godkende en samlet varmeplan for kommunen, der som minimum omfatter de områder i kommunen, som har status som gasforsynede, herunder også ejendomme i gasforsynede områder, som har et oliefyr.
Varmeplanen skal fastlægge områder, der forventes at blive fjernvarmeforsynet, herunder en forventet tidshorisont herfor, samt hvilke områder, der fremover forventes individuelt forsynet med vedvarende energi. Planen vil skulle realiseres ved konkrete projektforslag, som udmønter den samlede varmeplan.
Kommunalbestyrelsen kan i 2022 og 2023 under nærmere betingelser opfylde samfundsøkonomikravet i projektbekendtgørelsen ved at lægge den samfundsøkonomiske analyse fra en samlet samfundsøkonomisk varmeplan til grund ved godkendelsen af de konkrete projektforslag, der udmønter en samlet samfundsøkonomisk varmeplan.
Kommunalbestyrelsen skal i Plandata.dk indberette oplysninger om den godkendte varmeplan truffet i medfør af cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse senest d. 31. december 2022.
Det er ikke de fulde, godkendte varmeplaner, der skal indberettes i Plandata.dk, men udvalgte oplysninger under temaet ”varmeplansområder”, herunder bl.a. forsyningsform og områdeafgrænsning.
Du kan læse mere om varmeplanlægning på Energistyrelsens hjemmeside.
1.2 Forholdet til varmeforsyningsområder
Godkendte varmeforsyningsprojekter (projekter for varmeforsyningsområder, der er godkendt, herunder områder hvor fx fjernvarme allerede er etableret pba. en varmeplan fra før 1990), indberettes i Plandata.dk som ”Varmeforsyningsplaner: Forsyningsområde”. Disse er retligt bindende.
Varmeplaner (kommunens varmeplan for områder der henholdsvis forventes fjernvarmeforsynet og individuelt forsynet med vedvarende energi) indberettes i Plandata.dk som ”Varmeplan: Varmeplansområde”. Varmeplaner vil skulle realiseres ved godkendelse af konkrete projektforslag, før varmeplansområderne kan udlægges til fjernvarme, og det pågældende fjernvarmeselskab bliver pålagt en forsyningsret og en forsyningspligt.
I forbindelse med indførelsen af det midlertidige såkaldte brugerøkonomikrav til godkendelsen af biomasseanlæg i mindre fjernvarmeområder blev det besluttet, at Energistyrelsen skulle monitorere alle godkendte varmeforsyningsprojekter for at sikre et tidligt kendskab til udbygningen af biomasseanlæg. Til dette formål blev der oprettet et indretningsmodul på Planinfo.dk til kommunernes indberetning af oplysninger om alle godkendte varmeforsyningsprojekter. Med brugerøkonomikravets udløb den 31. december 2021 er det hidtidige indberetningsmodul på Planinfo.dk lukket. Der arbejdes på en ny indberetningsløsning for alle varmeforsyningsprojekter. Indtil denne foreligger, overholder kommunerne deres indberetningsforpligtigelse ved alene at indberette oplysninger om projekter for etablering, udvidelse, indskrænkning eller bortfald af forsyningsområder i form af ”Varmeforsyningsplaner: Forsyningsområde” i Plandata.dk.
1.3. Log-in og brugerettigheder
For at logge ind i Plandata.dk skal du bruge MitID Erhverv. Kommunens MitID-administrator skal tildele de nødvendige rettigheder til brugeren.
Du skal have rettigheden "Plandata.dk - Indberetter af varmeforsyningsplan" for at indberette varmeplansområder.
Du skal have rettigheden "Plandata.dk - Læseadgang til varmeforsyningsplan", hvis du kun skal kunne se og læse varmeplaner på indberet.plandata.dk
Få mere information om brugeroprettelse og tildeling af rettigheder til Plandata.dk.
Gå til indberetningssiden for Plandata.dk.